ФОТОГАЛЕРИЯ: Вижте 10-те най-красиви сгради и забележителности в Казан

Komsomolskaya Pravda/Global Look Press
Казан е столицата на Република Татарстан и един от най-красивите градове в цяла Русия. Тук православното християнство и мюсюлманската култура се преплитат. Вижте главните архитектурни забележителности на града.

1. Казански Кремъл

Когато Иван Грозни завладява Казанското ханство през 1552 г., той свиква двамата архитекти, построили катедралата "Свети Василий Блажени" на Червения площад в Москва, и им нарежда да построят цитадела върху руините на някогашната, по-древна крепост на казанския хан.

Днес великолепният Казански кремъл е една от основните атракции на града. С изглед към реките Волга и Казанка, той е дом на официалната резиденция на президента на Татарстан.

Тази историческа забележителност е обявена за обект на световното наследство през 2000 година.

2. Джамията Кул Шариф

Тази емблематична джамия бива разрушена по време на обсадата на Казан и не е възстановена чак до 2005 г., когато се превръща в най-голямата джамия в Русия по това време (преди да бъде надмината по размери от джамията "Сърцето на Чечения", известна още като джамия "Ахмад Кадиров", в Грозни, Чечения през 2008 година).

Въпреки че се намира на територията на Казанския кремъл, тя трябва да се разглежда като отделен обект поради уникалния си вид.

3. Благовещение Богородично

Това е още едно "дете" на победата на Иван Грозни над Казанското ханство. След като армията му завладява града, първият цар започва строителството на кремъла. Естествено, той се нуждае от храм, който да служи като пазител на християнството в новозавоювания регион.

Строителите на катедралата "Свети Василий Блажени" в Москва също помагат за изграждането на Благовещенския храм, който се превръща в център на християнството не само в региона, но също така и много по-далеч, в Сибир.

Днес храмът е една от основните културни забележителности в града. Любопитно е, че цветовете му са в тон с цветовете на джамията Кул Шариф, която е в съседство.

4. Казански федерален университет

Това е един от най-старите университети в Русия, основан през 1804 г., когато император Александър I подписва съответния указ. Оттогава университетът се разширява и в други сгради, придобити или построени, като най-новата от тях е от 2003 година.

Главната архитектурна перла обаче остава основната сграда на университета, проектирана от архитекта Петър Пятницки и построена през 1820-те години.

Университетът е дом на много учени, известни със своите новаторски изследвания в дисциплини като геометрия, математика, химия и физика. Най-известният му възпитаник обаче остава Владимир Ленин, който учи там през 1887 г., преди да бъде изгонен по-късно същата година за участие в протести срещу царското правителство. 

5. Мостът "Милениум"

Този необичаен мост е построен през 2005 г. в чест на 1000-годишнината на Казан. Мостът получава името "Милениум", за да отбележи древността на този град.

След завършването си става най-големият в Казан. В средата му стои гигантска буква "М" за "Милениум", която е висока 45 метра и широка 64 метра. Изглежда впечатляващо от всеки ъгъл.

6. Дворецът на земеделците

Въпреки че тази сграда е сравнително нова - построена е едва през 2010 г., тя бързо се превръща в една от най-емблематичните сгради в град, пълен с древни обекти, място, на ожесточена архитектурна конкуренция. Тук се съчетават класическият и имперският архитектурни стилове, като наскоро построеният дворец донякъде наподобява двореца Пти Пале в Париж.  

Въпреки пищността ѝ отвън, вътрешността на сградата е доста скромна и служи като централа на министерството на земеделието на Татарстан.

7. Храм на всички религии

Това е може би най-необичайният обект в нашия списък с най-красиви сгради в Казан. Въпреки това, което подсказва името му, храмът на всички религии не е религиозна сграда, а жилищна къща, построена от местния художник Илдар Ханов. Намира се извън центъра на града, край река Волга.

Дизайнът на сградата, който дава името ѝ, изглежда като колекция от няколко вида религиозна архитектура, включително православна църква, джамия и синагога. Въпреки жилищния му статус, обектът привлича посетители, а също така там се организират лекции и други социално-образователни събития.

8. Кулата Сююмбике, известна като джамията на хана

Кулата Сююмбике е една от най-разпознаваемите архитектурни забележителности на Казан. Това е една от кулите на Кремъл, но това, което я отличава, е, че тя е наклонена, подобна на известната кула в Пиза. Засега наклонът се изчислява на 1,98 метра.

Историците нямат единно мнение за това кога точно е построена: някои смятат, че тя е толкова древна, колкото Казанското ханство (средновековна татарска тюркска държава, която обхваща територията на бивша Волжка България в периода 1438 и 1552 г.), но други казват, че датира от началото на XVIII век. Местна легенда гласи, че временният управител на Казанското ханство, Сююмбике, скача от кулата, издигната в нейна чест, за да протестира срещу предвижването напред на Иван Грозни. 

9. Национален музей на република Татарстан

Това е един от най-големите исторически и културни музеи в целия Волжки регион, а също и най-старият музей в Татарстан. Сградата представлява бивш гостински двор - исторически руски термин за закрит пазар или търговски двор. Днес той съдържа колекция от монети, ръкописи и стари печатни книги, както и други ценности на татарската култура.

10. Казански семеен център

Тази своеобразна сграда е новопостроен сватбен център, който отваря врати едва през 2013 г., на брега на река Казанка. На покрива има двуетажна наблюдателна площадка, от която се разкрива прекрасна панорамна гледка към двете реки на града, Кремъл, както и към старите и новите части на града. 

"Зилантите" - легендарни същества, нещо между дракон и митично същество с криле и две лапи, са символ на Казан. Леопардите (символ на Татарстан), със своите зверчета, са считани символично за пазители на семейните ценности. Днес семеен център Казан е едно от най-добрите места за правене на панорамна снимка на града.

Щракнете тук, за да видите 10-те най-невероятни хотела в Русия!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"