10 улици в Москва, чиито названия дори самите московчани не разбират

Legion Media
Много от топонимите на столицата се обясняват лесно - те са кръстени на известни хора или в посоката, към която водят (например, ул. "Тверская" - към Твер), но откъде идват напълно неразбираемите имена в самия център на Москва?

"Болшая Ординка"

Това е една от най-старите улици в центъра на Москва. Само р. Москва и мостът я делят от Кремъл. Според най-популярната версия името ѝ идва от думата "орда" (Златната орда - средновековна монголо-татарска държава, която в продължение на много години взима данък от Рус). По нея от Кремъл тръгвали към Ордата и тук вероятно спирали ординските пратеници.

Днес това е една от най-красивите исторически улици на столицата, на която повечето сгради датират от XVIII и XIX век.

"Болшая Якиманка"

Тази улица, успоредна на "Ординка", също води до Кремъл, а нейното име носи цял район в центъра на Москва. През XV в. това място се нарича "Голутвинская слобода", като тук е построена и църквата "Благовещение в Голутвинская слобода". А ул. "Якиманка" получава името си от един от параклисите на църквата - посветено на св. Йоаким и Анна. За съжаление, църквата е съборена в съветско време, но иконата на Йоаким и Анна остава в района и се съхранява в по-късната църква "Йоан Воин" на "Якиманка".

"Остоженка"

Сега това е най-скъпата улица в града и до XVII в. тази местност на брега на р. Москва е поляна. Московчани наричат това място "остожие", от думата "стог" – бала сено или трева. Впоследствие, поради изобилието на сено, тук се формират конюшни и земята се дава на знатни хора - уличките наоколо са кръстени на тях. Една от тях се казва "Староконюшенный", което означава, че на мястото е имало стара конюшня.

"Пречистенка"

През 1524 г. в покрайнините на Москва е основан Новодевическият манастир. Причината е превземането на Смоленск по време на руско-литовската война и включването на града в руската държава. Манастирът е кръстен на главната икона на Смоленск - Пресветата Богородица Одигитрия. През XVII в. ул. "Пречистенка" е наречена на пътя, водещ от Кремъл към манастира. Сега това име носи само част от някога дългата улица.

"Волхонка"

Някога съседната на Кремъл "Волхонка" е част от историческата "Пречистенка". Но през XVIII в. местността вече принадлежи на Волконските князе и там се намира и принадлежащото им питейно заведение "Волхонка" – на него е кръстена улицата. По-късно тук се заселват много различни князе и държавнци. Катедралата "Христос Спасител" е построена тук през XIX в., а през 1912 г. е открит Музеят на изящните изкуства "Пушкин", един от най-големите и най-важните в столицата.

"Воздвиженка"

"Воздвиженка" е популярен топоним в Русия, над 30 села и селища в цялата страна са кръстени на православния празник Въздвижение на Светия Кръст Господен. През XVI в. на тази улица в близост до Кремъл е построен Кръстовъздвиженският манастир, а хората наричат ​​улицата "Воздвиженка". Официалното ѝ название обаче датира от XVIII век.

"Сретенка"

Християнският празник Сретение Господне отбелязва момента, в който на 40-ия ден след раждането на Христос той е доведен в йерусалимския храм, където е посрещнат от праведния Симеон. На староруски език "сретение" означава среща. Ул. "Сретенка" е кръстена на срещата на московчани с Владимирската чудотворна икона на Божията Майка - тя е специално донесена в чест на избавлението на Русия от монголския завоевател Тамерлан. На мястото на тази среща е основан Сретенският манастир, а улицата е наречена "Сретенка".

"Арбат"

Московчани разказват много версии за произхода на името на тази известна пешеходна улица, която първоначално се нарича "Орбат". Това е цял район в близост до Кремъл, чийто център е "Воздвиженка" (която преди се нарича и Арбатска улица). Една от популярните версии гласи, че името идва от арабския "арбад" - "предградие". Думата може да е донесена от търговци от Изтока. Има по-руска версия на произход, според която "горбат" ("гърбат") може да е оригиналноото название на завоя на улицата.

"Сивцев Вражек"

За ухото на съвременните московчани името на тази малка уличка звучи изненадващо. Вражек е остаряло име за дере. То е малко и се образува на това място от р. Сивец, която в началото на XIX в. е затворена в тръба. Вече няма река или дере, но името на XVII в. остава.

"Маросейка"

На тази улица в района на Китай-город в близост до Кремъл е Малороското подворие, където се установяват именити търговци и дипломати от Малорусия - така до Революцията те наричат Украйна, бивша част от Руската империя. През XVII в. се появява името "Малоросейка" - и след това по аналог влиза в историята като "Маросейка".

От Москва до Камчатка: пътувай из Русия с тези уеб камери в реално време!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"