100-те най-красиви места в Русия

Имаш ли нужда от доказателство за красотата и разнообразието на най-голямата страна в света?

Църквата "Спасител на кръвта", Санкт Петербург

Църквата, която изглежда невероятно отвън, е още по-впечатляваща отвътре. Стените ѝ са покрити със 7 кв. км мозайка. Построена е на мястото, където през 1881 г. е смъртно ранен император Александър II.

Кижи, Карелия

Остров Кижи в Карелия, 764 км северно от Москва, е дом на най-старите оцелели руски дървени църкви. Например, църквата "Възкресението на Лазар" датира от края на XIV век.

Платото Бермамит, Карачаево-Черкезия

Планината Бермамит е 2,592 метра над морското равнище. Това е "руската Тролтунга" и предлага най-добрите гледки към Елбрус.

Мостовете в Ай-Петри, Крим

Ай-Петри е една от най-известните планини в Крим, а окачените ѝ мостове - на височина от 1234 м - са едно от най-страшните и най-вълнуващите места на полуострова.

Никола-Ленивец, област Калуга

Това село, разположено на 218 км от Москва, е придобило статут на култово пространство за съвременно изкуство благодарение на предмети на изкуството, които художниците създават специално за тази открита изкуствена платформа с 980 кв. км полета, ливади и реки.

"Лястовиче гнездо", Крим

"Лястовиче гнездо", разположен на 40-метрова скала близо до Ялта, прилича на средновековен замък, въпреки че всъщност е построен в началото на XX в. благодарение на германския петролен индустриалец барон фон Стингел.

Домът на "Зингер", Санкт Петербург

Тази емблематична сграда е построена в началото на XX в. и оттогава е основна забележителност на Невски проспект.

Стълбовете на Коми

Тези седем гигантски каменни стълба са образувани от вятъра в продължение на хиляди години (за тях се смята, че са в аномална зона). Стълбовете са разположени дълбоко в тайгата, така че могат да бъдат достигнати само с хеликоптер или пеша (последният вариант ще отнеме няколко дни).

Диамантена мина "Мир", Якутия

Тази бивша диамантена мина е толкова огромна, че хеликоптерите не летят над нея, за да не бъдат засмукани. Това е втората по големина дупка в света - тя е 525 м дълбока и 1200 м в широка.

Dominion Tower, Москва

Един от проектите на архитектурно бюро Zaha Hadid в Москва (и първият му проект в Русия). Тази снежно-бяла футуристична сграда е бизнес център. Най-вълнуващата ѝ част е интериорът.

"Петерхоф", Санкт Петербург

Тази лятна резиденция на руските монарси се намира на 47 км от Санкт Петербург: златни чешми, дворци, павилиони и безкрайни градини по бреговете на Финския залив, които са отворени за туристи през цялата година.

Чарските пясъци, Транс-Байкалска област

Това е може би най-странната (и най-красива) пустиня в света. Защото тези сибирски пясъци са заобиколени от реки, езера и ледници. И все пак, това е истинска пустиня. За да научиш повече, кликни тук.

Ермитажът, Санкт Петербург

Този музей, който се гордее с една от най-големите колекции в света, е един от основните си експонати. Главната му сграда - Зимният дворец - е бивша резиденция на руските монарси.

Старинна гора, Сочи

Тази старинна гора, разположена на 20 км от Сочи, има дървета и растения, които са там oт близо 30 млн. години.

Ленски стълбове, Якутия

Тези величествени скални колони, високи до 100 м, са разположени по поречието на река Лена в Република Саха (Якутия). Те са в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Наводнената камбанария в Калязин

Тази "руски Атлантида" на река Волга в Тверска област (на 200 км северно от Москва) е била част от Калязинския манастир, който е посещаван от руските царе. По-късно цялата зона е наводнена, за да се създаде водохранилище. Остава само камбанарията, използвана като фар.

Земя на Франц Йозеф, Архангелска област

Тук няма градове или села и единственият начин да се стигне до това място на руската Арктика е с организирана група по море - за няколко хиляди долара.

Катедралата "Свети Василий Блажени"

Това е основният обект от картичките на руската столица и нейната най-известна църква. Всъщност, това са девет църкви в едно, а архитектите, според популярна легенда, са били ослепени, след като са завършили строителството. Можеш да научиш повече за тази завладяваща гледка тук.

Иволгински дацан, Улан Уде

Този храм се намира на 100 км от езерото Байкал, в Република Бурятия (в Сибир). Това е центърът на руския будизъм, а също и мястото за почивка на нетленното тяло на лама, който се счита за жив.

"Сърцето на Чечения", Грозни

Тази джамия, посветена на паметта на първия президент на Чечения, Ахмат Кадиров, е една от най-големите в Европа. Минаретата са високи 63 м, а тя е достатъчно голяма, за да побере до 10 хил. души.

Калининградска катедрала

Тази готическа катедрала някога е била главната църква на пруския град Кенигсберг (сега Калининград, на запад от Русия). От XIV в. тя е място за погребения на херцози и университетски преподаватели. Последният човек, който е погребан тук, е философът Имануел Кант.

Токаревски фар, Владивосток

Мястото, където е разположен фарът, се счита за символичната "стартова" точка на Тихия океан. Между другото, този фар е на 150 години.

Алтай

Алтайските планини, езера и зелени поляни често се сравняват с тези на Алпите. Въпреки своята отдалеченост, тази част на Русия има много чуждестранни посетители.

Солните мини до Екатеринбург

На около 965 км на изток от Москва има солни мини, които могат да бъдат взети за работа на Ван Гог или тапет в московски клуб. И все пак, тези модели са естествен феномен, който се образува от изпарения преди 280 млн. години.

"Сандуни", Москва

Това е може би най-известната руска баня в Москва, която прилича повече на дворец с мраморните си позлатени стълби, сводести тавани и статуи. Списъкът ѝ с клиенти включва Пушкин, Толстой и Чехов.

Шоанински храм, Карачаево-Черкезия

Този малък (само 13 кв. м) храм в средата на планинско ждрело в Кавказ е една от най-старите сгради в Русия, тъй като датира от X век.

Платото Путорана, Сибир

Това е вулканичен масив (загаснал вулкан), покрит с гори, езера и водопади. Платото Путорана е голямо колкото Обединеното кралство.

Новгородският Кремъл

Това е наследството на Средновековна Рус и най-старият кремъл, който е оцелял и до днес. За първи път се споменава в летопис от 1044 година. Намира се във Велики Новгород на 570 км северозападно от Москва.

Камчатка, Далечен Изток

Това е една от най-скъпите туристически дестинации в Русия. Предлага около 300 вулкана на едно и също място (от които 29 активни), много мечки, гейзери и други неща, които посетителите на Камчатка намират за невероятни.

"Белият площад", Москва

Центърът с модерни сгради, изработени от стъкло и бетон, е изграден около бяло-каменната староверска църква. Контрастите в Москва са удивителни.

Мамаев Курган, Волгоград

Южният град Волгоград е мястото на най-кървавата битка в историята, при която загиват около 1,5 млн. души. В тяхна чест на върха на хълма е построен огромен паметник, наречен "Родината-майка зове".

Метростанция "Автово", Санкт Петербург

Съветското изкуство е обсебено от мозайката. Мозайки могат да бъдат намерени навсякъде - в предверията, по улиците, в заводите, в коридорите - навсякъде, където има място за огромен "плакат". Например на метростанция "Автово" (да, тази снимка наистина е направена на метростанция).

Кехлибарената стая, Царско село

Легендарната Кехлибарена стая стая е едно от съкровищата на Романови, изгубени по време на Втората световна война. Само няколко от нейните елементи оцеляват след войната. Реставрираната Кехлибарена стая се намира в Екатерининския дворец, разположен в близост до Санкт Петербург.

Имението на Дубровски, Московска област

Този имот на 36 км от Москва е поръчан от руският болярин и учител на Петър Велики - Борис Голицин. То е на над 300 години и днес е популярно място за сватби.

Езерото Елтон, Волгоградска област

Няма никакви вълни на повърхността поради огромното количество сол, което прави езерото да изглежда като гигантско огледало. Езеро Елтон се намира близо до границата с Казахстан. И още нещо: царете също много го харесвали.

Небостъргачите на "Москва Сити"

Развитието на този център на Москва е най-амбициозният проект за времето си: неговите сгради са най-високите в Европа и най-скъпите на квадратен метър. Това е ситуацията преди да бъде построен "Лахта център".

"Лахта център", Санкт Петербург

Небостъргачът с височина 462 м, в който се помещава централата на "Газпром", е най-високият небостъргач в Европа. Цената му  надвишава дори цената на "Бурж Халифа". Той се оценява на 2,5 млрд. долара.

Гамсутл, Дагестан

Това е изоставено древно планинско село в Република Дагестан в Северен Кавказ, известно още като призрачното село. Неговото население е унищожено от епидемия от холера през XX век.

Долината на гейзерите, Камчатка

Камчатка също е дом на 90 гейзерa, които изхвърлят кипяща вода сред зелени камъни.

Байкал, Иркутск

Това е най-старото езеро на нашата планета. Намира се между Южен Сибир и Монголия и е на 25-35 млн. години. През зимата Байкал е покрит с един метър слой от прозрачен, подобен на стъкло лед, докато околните скали и пещери – с огромни ледени висулки.

Бялата джамия в Болгар, Татарстан

Татарският Тадж Махал в Болгар, един мистичен мюсюлмански град на брега на Волга (83 км от Казан), е мястото, където се съхранява най-големият Коран в света. Тежи 800 килограма.

Минен парк "Рускеала", Карелия

Карелия е уникално място, където можеш да намериш най-малко 60 хил. удивителни езера и други водни обекти. Виж тази снимка - един от тези водоеми е бивша кариера.

Царско село, Пушкин

Дворецът в Пушкино (бивш Царско село, 30 км южно от Санкт Петербург) е един от най-ярките примери за имперска екстравагантност (макар и далеч не единственият).

Московското метро

Подземен замък, в който всеки ден влизат гражданите на руската столица. В московското метро има дори аудио гид. 

Вовушки, Ингушетия

Това са средновековни отбранителни кули, изградени върху планински върхове, свързани с окачени мостове. Магическо, но сериозно място.

Езерото Карасино, Далечен Изток

Всяка година повърхността на езерото се покрива с розови лотосови цветя, което създава поразителен контраст със строгия индустриален пейзаж на заден план.

"Зарядие", Москва

Този парк извън стените на Кремъл има "плаващ мост", концертна зала, ледена пещера и най-добрите гледки към Кремъл. През 2018 г. той е включен в списъка на най-добрите места на света според списание Time.

Тайга, сибирската и европейската част на Русия

Тайгата е вторият по големина биом в света след океана и също е едно от руските природни богатства. Тя е твърде голяма и красива, за да не я включим в нашия списък.

Езерото Баскунчак, Астраханска област

Лунен пейзаж на върха на солена планина. Това всъщност е огромно солно поле, голямо почти 500 кв. км, разположено на границата с Казахстан. Езерото е със само 10-30 см дълбочина.

Езерото Мали Семячик, Камчатка

Това е киселинно езеро в кратера на активен вулкан, т.е. намира се на много, много високо място. Може да се види само от хеликоптер.

Китова алея, остров Итигран

Тази алея на остров в Берингово море от кости и челюсти на гренландските китове е древна ескимoска структура. Тя датира от XIV век. Но защо ескимосите са я построили?

ВЕЦ "Саяно-Шушенская", Хакасия

Язовирът на река Енисей е уникален по размер: той е най-големият в Русия и девети по големина в света. Той се извисява над гората като мираж или гигантски космически кораб.

Покривът на фабриката "Червеният октомври", Москва