Появи се първо изображение на свръхтежкия транспортен самолет "Слон"

Снимка: Бог-рата (mars.online)

Централният аерохидродинамически институт на Русия публикува снимка на модел на перспективния свръхтежък военнотранспортен самолет "Слон", разработван за замяна на Ан-124 "Руслан". Моделът е изготвен за изпитания в аеродинамичната тръба на института, отбеляза "Российская газета".

Дължината на модела е 1,63 м, размахът на крилете – 1,75 м и тежи 120 кг. За понижаване на масата голяма част от него е изработена от алуминиеви сплави, а най-натоварените елементи – от конструкционна стомана.

"Най-трудоемка беше работата над крилото, то се отличава със сложна пространствена форма за подсигуряване на високите аеродинамически характеристики на крайсерски режими", разказа заместник-началникът на технологичния отдел на опитното производство Андрей Сидоров.

Моделът ще се тества в трансзвукова тръба Т-106. За 2020 г. са планирани тестове на установките Т-106 и Т-102, като освен характеристиките на крайсерските режими ще се изследва и поведението на самолетите при излитане и кацане.

Външно "Слон" напомня на Ан-124, но има и редица сериозни различия от предшественика си. Първо, способен е да превозва до 180 т срещу 120 т. Товарната кабина е по-висока с почти метър, като по тавана ѝ ще бъдат прекарани релси за два телфера с обща товароподемност от 30 т. Над товарната кабина се намира пътническата с вместимост до 100 души. "Слон" може да вземе на борда си до 400 десантчици и 14 бронирани машини "Тигр" или пет самоходни установки "Спрут". Самолетът е проектиран за перспективните двигатели ПД-35. За удобство при стоянка краищата на 88-метровото му крило се прибират.

В конструкцията на транспортната машина са използвани много технологии от Ан-124: носова и кормова товарна рампа, възможност за монтиране на допълнителна палуба, шаси с регулируем просвет.

Разказваме ви още за "Крилата на руската армия": на какво е способен новият военнотранспортен самолет на Русия - Ил-76МД-90А?

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"