Топ 10 на превозните стредства, с които Русия покорява Арктика

Алексей Резниченко/Wikipedia
Тези офроуд автомобили, самолети и снегомобили не се страхуват от смразяващия студ, дълбокия сняг и силните бури. Днес те са от жизненоважно значение за руския живот в Арктика.

AН-72

AН-72 е перфектният самолет за Арктика. С двигатели, разположени над крилата, и с кратко излитане (по-малко от километър) той може да кацне на малки късове лед и покрити със сняг летища.

КамАЗ "Арктика"

Новият камион от известния руски производител "КамАЗ" в момента се тества. Той е същинска къща на колела с хол, кухненски бокс и достатъчно място за трима души.

Ми-8AMTШ-ВA

Този хеликоптер е специално проектиран за суровите условия на Арктика. Ми-8AMTШ-ВA е способен да работи ефективно при температури до -40 ° C и през нощта. Въпреки че хеликоптерът първоначално е поръчан от военните, той може да се използва и за транспорт на цивилни, издирвателни мисии, а също и за проучвания за природен газ и нефт.

ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ

Още от времето на Съветският съюз тези двукомпонентни, подходящи за всякакви условия превозни средства са незаменими "работни кончета" в Арктика и отдалечените райони на страната. Нещо повече, ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ са сред най-мощните автомобили за всички терени по света.

"Нерпа" 550

Силните снежни бури не са проблем за снегомобилите "Нерпа" 550, които се движат на ски - дори при скорост на вятъра от 25 метра в секунда.

Ховъркрафтът "Арктика"

Ховъркрафтът "Арктика" е предназначен да се движи там, където други превозни средства не могат - при каквито и да било метеорологични условия. Той може да превозва до пет тона товар или 50 души за повече от 1100 км с едно зареждане.

"Бурлак"

Този арктически офроуд автомобил е умишлено кръстен на бурлаците - работници, които теглели шлепове и кораби нагоре по речното течение по време на Руската империя. Основната задача на автомобила е да превозва големи товари с тегло до два тона.

"Буран"

Легендарният съветски снегомобил "Буран" ("Снежна буря" на руски) служи в Арктика в продължение на почти 50 години. Лесен за експлоатация и ремонт, "Буран" може без проблем да премине през дълбок сняг, превозвайки до 250 кг товари.

Кучешки шейни

Това е най-старият начин за транспортиране в Арктика и се използва и до днес. Един автомобил може да се счупи, но тези отдадени животни никога не се предават.

Ил-76

Самолетите Ил-76 понякога кацат на замръзналите летища в района на Арктика, което не е лесна задача. Главната им роля е да пускат товари (прикрепени към парашути) за арктически експедиции.

Да оцелееш в Арктика: дрехите и храната на руските военни в Далечния север!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"