ВИДЕО: От морското дъно край Крим извадиха "Катюша" и зенитно оръдие

76-мм оръдие за въздушна отбрана M1914/15 от времето на ВСВ е изтеглено от дъното на Керченския проток.

76-мм оръдие за въздушна отбрана M1914/15 от времето на ВСВ е изтеглено от дъното на Керченския проток.

Владимир Смирнов/ТАСС
От потопени през Втората световна война кораби.

Артилерийско-зенитно 76-мм оръдие от потопен По време на Втората световна война съветски брониран катер БК-73 беше изтеглен в сряда (26 юли) от дъното на Керченския проток от участници в откривателска експедиция на руското министерство на отбраната, съобщи пред журналисти представител на военното ведомство и ръководител на експедицията Андрей Таранов, цитиран от ТАСС.

Търсенето на потънали кораби от времето на войната се провежда във водите на Черно море и Керченския проток от 19 юли 2017г. "По време на търсенето беше извадено открито оръжие, фрагменти от облицовка, стойка, на която се е крепило. Оръдието е в добро състояние. След възстановителните работи находката ще бъде поставена във филиала на парк "Патриот" в Керч", съобщи Таранов.

76-милиметровото оръдие е от 1914 година, конструкция на Франц Ландер – то е и първото зенитно оръдие на руския флот, но се е използвало и на борда на бронирани катери в годините на Великата Отечествена война.

По думите на Таранов в Керченския проток са намерени и три кораба, един от тях артилерийски, с огнева поддръжка. На борда му е имало реактивна установка "Катюша" и гилзи.

Научният ръководител на експедицията Александър Елкин поясни, че военните кораби са потопени през ноември 1943г. БК-73 се е натъкнал на мина на 10км. от кримския бряг, на борда му е имало 12 души екипаж и 42 командоси. Всички те загинали. Таранов отбеляза, че точката, на която корабите са потънали, е получила статус на военно погребално място и е защитена от държавата.

"Тези места ще бъдат внесени в морските инструкции и всички кораби, преминаващи край тях, трябва да подават звуков сигнал и да отдават почест на загиналите", сподели той. Първи почит на потъналите кораби отдаде "Курсант Кировец" от Черноморския флот и хидрографския съд на МО ГС-86, който взе участие в търсенето на потъналите кораби. На вода бяха спуснати венци и цветя, беше произведен оръжеен залп и прозвуча руския химн.

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"