Преди и след: как се е променила Москва за последните 100 години

Uwe Brodrecht (CC BY-SA 2.0); mosfo.ru
В столицата все още има много кътчета, където можете да видите истински старинни дървени къщи от XIX век. И все пак обликът на града е променен до неузнаваемост.
 1. Врабешки хълмове (1906)

Сега това е модно място за разходки с крайбрежна улица и кафенета – съвсем близо до Московския държавен университет. А преди 100 години тук има село и безлюден бряг.

 1. "Чистиe пруди" (края на XIX – началото на XX век)

Някога тези езерца в центъра на Москва са наричани "нечисти" и всъщност са много мръсни. Но през XVIII в. са изчистени и оттогава московчани обожават разходките тук: лятото плават с лодки, а зимата се пързалят на кънки.

 1. Кремъл. Гледка от храма "Христос Спасител" (1871 г.)

Кремъл си е същият, а останалите сгради и дори мостове са се променили – а и самият храм "Христос Спасител", от който е направена снимката, е бутнат от съветската власт и отново издигнат едва през 1990-те.

 1. Улица "Кузнецки мост" (1885 г.)

Някога тук се издига каменният Кузнецки мост през река Неглинная, но още в началото на XIX в. реката е "скрита" в тръба, така че нито преди 100 години, нито сега има мост на това място. Затова и тогава и днес има търговски обекти и ресторанти.

 1. Петровски булевард (края на XIX – началото на XX век)

Знаехте ли, че из Москва са се движели двуетажни трамваи? Е, съществували са кратко, защото са излизали от релсите и не са били безопасни.

 1. Червения площад (1895 г.)

На Червения площад няма много промени... освен мавзолея!

 1. "Василевски спуск"

"Василевски спуск" е продължението на Червения площад, което води към крайбрежната улица на р. Москва. В кадър не се вижда "Василий Блажени", но той е тук, отдясно.

 1. Крайбрежната улица до Кремъл (1915 г.)

Край Кремъл вече не минават трамваи... затова пък колите по-често стоят в задръствания, отколкото се движат.

 1. Улица "Тверская" (края на XIX век)

През 1930-40-те Сталин осъществява "генерален план за реконструкция на Москва", който включва масово жилищно застрояване, издигане на мостове, строителство на метро. Освен това трябва съществено да се разшири главната улица на Москва – "Тверская" (в съветско време се нарича ул. "Горки"). Бутат много къщи на нея, а някои са преместени – буквално.

 1. "Стари Арбат" (началото на ХХ век)

От 1908 г. по ул. "Арбат" започва да се движи електрически трамвай, а преди това около 30 години вагоните са теглени по релсите от коне. Сега тази улица е изцяло пешеходна. Някога тук кипи живот, има много творци, а днес буквално виждаме музей под открито небе – с театри, мемориални апартаменти-музеи и паметници.

 1. Камергерската улица и "Художествено-обществения театър" (сега МХТ "Чехов"), 1902 г.

Театърът, където знаменитият режисьор Станиславски поставя пиесите на Чехов, е все така популярен и събира целия московски елит. А улицата вече е пешеходна, модна – с куп ресторанти и летни веранди, както и невероятно улично осветление и целогодишна украса.

 1. Фрунзенска крайбрежна улица (1912 г.)

Според генералния план на Сталин крайбрежната улица е направена парадна, построени са елитни къщи, както и сграда за министерството на отбраната. Храмът "Христос Спасител" все още се вижда в далечината.

Руската столица не спира да расте и да се разкрасява - вижте една ФОТОГАЛЕРИЯ, в която ви показваме как се променя Москва през 2010-те!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"