Пет държави, на които СССР с радост помага (и харчи огромни суми за това)

ZUMAPRESS/Global Look Press, Getty, Robert Pastryk/Pixabay
Обратно в ерата на Студената война – Москва отпуска милиарди долари за развитието на няколко държави, за да си създаде чуждестранни социалистически съюзници. Както се оказва, в повечето случаи това не е нищо друго, освен огромно разхищение на средства.

"Пролетарии от цял свят, обединявайте се!", гласи Комунистическият манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелсот 1848 година. Тъй като посветените марксисти – болшевишката партия, а по-късно и комунистическата такава – идват на власт в Русия в първата четвърт на XX век, те никога не забравят мотото на идеологическите си учители, насърчавайки и подкрепяйки всяко правителство по света, което показва наченки на строеж на комунистическа държава.

След избухването на Студената вода в края на 1940-те години СССР оспорва господството на западните капиталистически страни, водени от САЩ, а доминацията на световните лидери става още по-критична. Москва не пести средства за военна помощ или въоръжение в опит да помогне на самопровъзгласилите се социалисти. За съжаление по-късно много от тези държави не успяват да върнат заемите, предоставени от СССР за целите на техните развиващи се икономики. И така, кои са тези "длъжници"?

Куба

Кубинският премиер Фидел Кастро и генералният секретар на комунистическата партия на СССР Леонид Брежнев в Куба, 3 февруари 1974 г.

Хавана е абсолютен шампион по размерите на дълга си. През 2014 г. Владимир Путин опрости $31,5 млрд. от кубинския дълг (90%), възлизащ на $35 милиарда. За съветите социалистическия център на западното полукълбо е твърде важен, за да пестят от разходи.

Москва дава на Куба много кредити, които помагат за подобряването на кубинската образователна система и здравеопазването, като също така предоставя на страната петрол, хранителни продукти и техническо оборудване. В замяна Куба предоставя големи количества тръстикова захар на СССР – и, което е по-важно, бори се за идеите на комунизма. Куба изпраща войските си да се бият като доброволци по време на конфликтите в Ангола и Етиопия, винаги подкрепяйки про-съветските партии.

Сирия

Леонид Брежнев и Хафез ал-Асад в Кремъл, 27 септември 1974 г.

Разбира се, става въпрос за предвоенна Сирия. Още в епохата на Студената война, когато Хафез ал-Асад, бащата на текущия сирийски президент Башар ал-Асад, управлява страната, той се опира на социализма и СССР, смятайки "големия брат" за един от най-важните си съюзници в Близкия изток.

Дългът на Сирия достига 13 млрд. Долара до 2005 г., когато Владимир Путин опрощава $10 милиарда. В замяна Сирия обещава да отпусне известни преференции на руските бизнесмени в страната, но засега изглежда ефективното икономическо сътрудничество се отлага за известно време.

Монголия

Леонид Брежнев и лидерът на Монголия Юмжагийн Цеденбал се ръкостискат след подписването на Договор за дружество и сътрудничество между СССР и Монголия, 12 януари 1966 г.

Страната поддържа доста нисък профил от падането на империята на Чингис хан през Средновековието – но е лоялен съюзник на СССР от 1920-те години до разпадането му. Монголските войски се сражават с Япония наред с Червената армия по време на Втората световна война. Всъщност през 1956 г. Монголия дори иска да стане част от СССР, но Москва отказва предложението.

Както и да е, броят на кредитите, отпуснати от Москва на Улан Батор $11,4 млрд. – и не е изненадващо, че не особено процъфтяващата източноазиатска държава така и не успява да върне кредитите. През 2003 г. Русия отписва $11,1 млрд. от тях. Монголия в крайна сметка изплаща $300 млн., а по-късно Русия изчиства няколко малки дълга.

Северна Корея (КНДР)

Никита Хрушчов и Леонид Брежнев приветстват севернокорейския лидер Ким ир Сен в Кремъл, 07 юни 1961 г.

Тъй като СССР и САЩ де факто разделят Корея на две държави след ВСВ, Северът подкрепя СССР и остава един от азиатските социалистически бастиони. Въпреки че през 1970-те години Ким ир Сен внедрява идеологията чучхе, която предполага "разчитане на ресурсите" и отхвърляне на марксизма в съветския му вид, това не спира Пхенян да взема много пари както от Москва, така и от Пекин.

Общо КНДР достига дълг от $11 млрд. към СССР – и не успява да го изплати, особено след икономическия колапс и глада, които поразяват страната в края на 1990-те години. И, както обикновено, Русия опрощава 90% от този дълг през 2012 година.

Виетнам

Леонид Брежнев приветства генералния секретар на работническата партия на Виетнам Ле Зуан на летището в Москва, 27 октомври 1975 г.

Страната, чиято борба разбива намеренията на САЩ да задържат комунизма далеч от Индокитай, е основен съюзник на руснаците през 1970-те години. "От 1960-те СССР доставя на Виетнам въоръжение на обща стойност от $15,7 млрд. и построява 117 военни обекта", отбелязва AiF. Отчасти тези доставки са безвъзмездни, но Виетнам все още дължи известна сума на съветските си братя.

Прибавете към тези кредити и дълговете на Виетнам на стойност от $11 млрд. – и сумата ще стане наистина значителна. Но през 2000 г. Русия отписа по-голямата част от дълга - $9,5 млрд. За разлика от някои от другите страни в този списък, Виетнам обаче разраства икономическите си връзки с Русия, а взаимният им товарооборот се покачва (до $5,3 млрд. през 2017 година).

А знаете ли подробности за това как Русия помага за възстановяването на следвоенен Виетнам?

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"