Как Русия помага на току-що станалия независим Бангладеш да стъпи на крака

СССР, 3 април 1972 г. Две коли с храна и медицински материали от асоциацията на Червения кръст в СССР са натоварени в самолет на летище Шереметиево - за гражданите на Народна република Бангладеш.

СССР, 3 април 1972 г. Две коли с храна и медицински материали от асоциацията на Червения кръст в СССР са натоварени в самолет на летище Шереметиево - за гражданите на Народна република Бангладеш.

Георги Хадеждин/ТАСС
От разминирането на пристанище Читагонг до отпускането на стипендии за студенти и изграждането на електроцентрали, които и до днес осигуряват една четвърт от общата продукция на страната, Русия играе главна роля в усилията Бангладеш да стъпи на краката си, след като южноазиатската страна става независима.

Историците от Бангладеш и до днес за благодарни на СССР, който използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН по време на войната за независимостта на южноазиатската страна през 1971 година. Докато Съединените щати и техните съюзници игнорират извършвания от Пакистан геноцид, който погубва милиони бенгалци, и се опитват да накарат Съвета за сигурност да приеме предложение срещу Индия за започване на войната, Москва твърдо подкрепя както съюзниците си в Ню Делхи, така и каузата за независимостта на Бангладеш.

Индийски войници от Мукти Бахини, се готвят да екзекутират сътрудници на пакистанската армия по време на войната за независимостта на Бангладеш в Източен Пакистан. Екзекуциите се провеждат на пистата в Дака. Снимка: Getty ImagesИндийски войници от Мукти Бахини, се готвят да екзекутират сътрудници на пакистанската армия по време на войната за независимостта на Бангладеш в Източен Пакистан. Екзекуциите се провеждат на пистата в Дака. Снимка: Getty Images

Русия дори е готова да използва Тихоокеанския си флот, за да помогне на Индия по време на войната, ако САЩ изпратят Седмия си флот в Бенгалския залив.

Веднъж щом Бангладеш става независим, СССР му помага за влизането в Организацията на обединените нации. Въпреки това руската подкрепа за бедната страна далеч не се ограничава до политическата помощ, твърди Фазлур Рашид, който през 1977 г. получава пълна стипендия за обучение в университета "Патрис Лумумба" в Москва (днес Руски университет на дружбата на народите).

"Руснаците ни помогнаха изключително много във възстановяването на страната ни, която беше разрушена от войната", твърди Рашид. "Дори видях руските моряци, които дойдоха да разминират пристанището Читагонг".

Разминиране на пристанището Читагонг

Двугодишната операция за разминиране започва през 1972 година. Персонал от 800 моряци, предимно от Тихоокеанския флот, живеят в Читагонг през цялото това време. Работниците на скелетата и водолазите се трудят неуморно, излагайки живота си на риск.

Огромна част от пристанището е разрушена по време на войната и над 40 кораба са потънали в близост до него. "Дори достъпът до пристанището беше миниран", споделя Рашид.

Мемоар от В. П. Казурин и В. А. Молчанов, озаглавен "Пристанище Читагонг отново оживява", описва трудностите, пред които са изправени руснаците. Според написаното моряците са се сблъсквали с лоши условия на живот, бури, силни течения, екстремни горещини и близка до нулевата видимост във водата.

Руският екип, оглавяван от контраадмирал Станислав Зуенко, напълно възстановява порта и обучава персонала от Бангладеш. Пристанището Читагонг започва да работи три месеца след началото на руското разминиране, а до две години неговите месечни операции надвишават предвоенните нива.

Юрий Редкин, моряк в средата на 20-те си години, е единствената жертва на руските операции по отстраняване на мините. Той е погребан в днешната Военноморска академия на Бангладеш.

Лидерът на Бангладеш Муджибур Рахман (вляво) и председателят на Съвета на министрите на СССР Алексей Косигин след подписването на съвместната декларация в Московския Кремъл. Снимка: Едуард Песов/РИА "Новости"Лидерът на Бангладеш Муджибур Рахман (вляво) и председателят на Съвета на министрите на СССР Алексей Косигин след подписването на съвместната декларация в Московския Кремъл. Снимка: Едуард Песов/РИА "Новости"

"Нашата млада република щеше да се окаже в изключително трудно положение, ако съветските моряци не ни бяха помогнали", казва лидерът на Бангладеш шейх Муджибур Рахман по време на церемонията за раздяла с моряците. "Благодаря на всички съветски моряци за огромната работа по възстановяването на пристанище Читагонг, която се проведе въпреки трудните климатични и жизнени условия".

Електроцентрали

През 2016 г. почти една четвърт от общата енергийна мощност на Бангладеш все още идва от електроцентралите "Сидхирганж" и "Горасал", построени от Съветския съюз в средата на 1970-те години.

"Много от жителите на Бангладеш, които първоначално бяха ангажирани с централите, бяха от студентите, приети в университета "Лумумба" през 1975 г.", спомня си Аниеруда Гангули – пенсиониран служител от централата в Сидхирганж. "Висококачественото образование ни беше дадено напълно безплатно".

До началото на 1990-те години средно 500 студенти от Бангладеш получават стипендии ежегодно, за да учат в СССР.

Фазлур Рашид работи в централата "Горасал". "Най-старите блокове на електроцентралата бяха ремонтирани от руската държавна компания точно преди да се пенсионирам през 2008 г.", казва той. "Тези централи са построени здрави и са от решаващо значение за Бангладеш".

Русия продължава да е основен играч в енергийния сектор на Бангладеш. Дъщерно дружество на "Росатом" ще проектира и изгради две атомни електроцентрали с мощност 1200 MW в Рапур. Очаква се проектът да стартира през 2017 г., а реакторите да заработят на пълна мощност до 2020 година.

И други големи руски компании имат присъствие в Бангладеш. "Газпром" помага за разработването на 10 газови находища на корпорация "ПетроБангла".

Рашид твърди, че Русия продължава да се ползва с добро отношение в Бангладеш, затова руснаците трябва да се възползват от възможностите на страната.

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"