5 причини да посетите историческия музей на Червения площад

Legion Media
Ще бъдете много изненадани, че музей, посветен на древната руска история и имперския ѝ период, може да бъде и много интересен, и изключително красив.

Научете руската история в сърцето на Москва

Като турист, който посещава Москва за първи път, вероятно ще искате да видите Червения площад, където ще се окажете в епицентъра на столичния живот с популярни развлечения, коледни и летни базари, ГУМ и луксозни бутици. Още по-важното е, че ще се окажете в епицентъра на многовековната руска история – с Кремъл, мавзолея на Ленин, катедралата "Василий Блажени" и други. Всичко тук има истории за разказване.

Освен това можете да научите повече за събитията, които са се случили тук, като посетите тъмночервената сграда, която изглежда също толкова древна, колкото и самият Кремъл. Външният ѝ вид обаче е подвеждащ, защото в действителност тя се появява едва в края на XIX век, проектирана в неоруски стил, за да не се отличава силно от Червения площад.

Вижте цялата династия Романови в една картина

Първото, което поразява всички при влизането в Държавния исторически музей, е гигантската фреска на тавана в предната част на церемониалната зала. На стената има родословно дърво на династията Романови, което се състои от 68 портрета на руските владетели. Да не си изкривите врата, докато го гледате!

Това наистина е едно от най-забележителните неща в музея и, между другото, всички руски деца го помнят след задължителните си училищни екскурзии тук.

Една любопитна история разказва как тази картина се е появила тук. Според първоначалния проект входът на музея е трябвало да бъде посветен на древна Русия, но императорското семейство дарило средства за изграждането на музея, поради което основателите решили да изкажат благодарността си с тази фреска.

Пътувайте назад във времето до болярските покои

Докато работят над изложбената концепция на музея, основателите му спорят около онова, над което трябва да се съсредоточат: славните военни победи или предметите, показващи как е изглеждал древният живот и домакинствата, а може би и картини, показващи най-важните събития в руската история?

В крайна сметка те комбинират всичко на едно място. Водещите художници на онова време са поканени да проектират дизайн за интериора на музея, така че, когато се разхожда човек из залите, да обръща внимание на невероятните стенописи по стените и по таваните. Всички те са декорирани според темата на конкретната зала и орнаментите и арките им напомнят на средновековен царски дворец.

Руската култура: от езически идоли до имперски блясък

Няколко зали са посветени на археологически находки, които ни показват как са живели хората на територията на Русия, много преди да бъде основана централизираната държава. Те включват керамика от каменната ера, инструменти на труда и първите примитивни оръжия на древните сибирски племена. Музеят обръща специално внимание на предхристиянската история на Русия, включваща езически символи, орнаменти и идоли. Всички те ни разказват за божествата от древната славянска епоха. Залите са аранжирани в хронологичен ред, така че да можете да проследите историята от древни времена, през татарското нашествие и ерата на Петър Велики, чак до съвременната епоха и техническия напредък.

Музеят има огромна колекция от имперски предмети и оръжия от различни епохи, икони и бижута. Всеки ще открие по нещо, което пасва на личния му интерес.

Между другото, тъй като посетителите на музея през XIX в. (също както и съвременните хора) не са могли да си представят как са живели хората през предишните векове, художниците са имали възможност да го визуализират. Това е нещо, което няма да откриете на друго място: стени, украсени с орнаменти и символични картини от различни региони на страната. Известният художник Виктор Васнецов например брилянтно илюстрира каменната ера.

Залата, посветена на обединяването на древна Рус, е декорирана с пано "Московския Кремъл в началото на XV век".

Хванете временна изложба

Освен със страхотната си постоянна експозиция, Историческият музей е известен и с временните си изложби. Проверете сайта им предварително, тъй като никога не се знае каква голяма културна изненада може да ви чака там. Може би това ще е известната китайска Теракотена армия, а може би великолепни бижута от придворните майстори на императорското семейство, включително по-малко известни произведения на добре известния ни Карл Фаберже.

Основната сграда на Историческия музей е на Червения площад, но има още няколко клона наблизо, включително още една червена сграда в неоруски стил, която е дом на Музея на историята на войната от 1812 г., камарата на Романовите боляри, построена в края на XV – началото на XVI в. и катедралата "Василий Блажени" на Червения площад.

A ето и някои по-особени места: 7 странни музея по руския Златен пръстен!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"