7 неща, които НИКОГА не бива да правиш в московското метро

Сергей Фадеичев/ТАСС, Pixabay
В Москва има толкова много места, където можеш да разпуснеш, но никога не прави това в епицентъра на прохода!

Московското метро е сърцето на града, това е концентрацията на градския живот. Всеки ден милиони хора отиват на работа и се връщат у дома. И както за всеки обществен транспорт и за метрото има определени правила - официални и неписани.

1) Да прескачаш турникетите

Да се промъкнеш без билет наистина е предизвикателство. Навсякъде има турникети и, дори ако има опашка за билети (които струват по-малко от €1!), сега вече можеш да платиш с Apple/Samsung Pay или обикновена кредитна карта. Ако обаче си почитател на екстремните скокове, сигурността и полицията от другата страна на турникетa винаги са готови да те поздравят.

2) Да стоиш от лявата страна на ескалатора в метрото

Всеки московчанин знае от детството: застава се от дясната страна, преминава се от лявата страна. Много е досадно, когато хората заемат целия движещ се ескалатор, блокирайки пътя на бързащите. Вярвате или не, много хора в Москва бързат! Някои ескалатори могат да бъдат много дълги и пътниците често вървят нагоре и надолу, не само за да си спестят няколко минути и да не закъснеят за работа, но и за някои толкова необходими упражнения за сърцето преди да се закотвят седнали осем часа в офиса!

3) Да носиш голяма раница

Хората, които смятат, че огромната им раница или чанта с презрамки е ОК за всички, най-малкото напълно подценяват колко гъст може да се окаже пътникопотокът във влака. Не си мисли, че някой от тях ще бъде щастлив да се притисне към твоите неща! Поне се опитай да я свалиш, когато влизаш във влака в метрото и може би другите пътници ще те блъскат малко по-малко.

4) Да заемаш две места едновременно

Някои хора искат да заемат възможно най-много място и да поставят чантите си на седалката до тях в пълен влак. Може би те си мислят, че струват повече от другите 258 пътници? Или че другите трябва да стоят прави, след като седят на работа по цял ден? Каквото и да е, това е просто грубо!

5) Да спреш, за да вземеш решение... по средата на проходите

Знаеш ли какво вбесява московчаните най-много под земята? Представи си, че си в тълпа, която слиза от влака и се отправя към изхода или сменя станцията. Само че се появява човек, който стои в самия център на прохода, блокирайки движението, и се опитва да си спомни къде той/тя се намира и къде той/тя трябва да отиде. Вбесяващо!

По същество това е лайфхак за новодошлите! Виж нашето ръководство как се използва картата на метрото в Москва - във влака или онлайн.

6) Да гледаш/слушаш телефона си без слушалки

Да, разбираме, слушалките все още са малко неприятни, но това не е оправдание да слушаш музика или да гледаш филми на пълен звук без тях. Разбира се, може да мислиш, че хората около теб също искат да се забавляват по време на пътуването. Като алтернатива,  просто прибери телефона си и вместо това се наслади на возенето!

7) Да скочиш в потеглящ влак

Случва се всеки ден, особено когато бързаш. Влаковете често спират в тунели преди да стигнат до следващата спирка, но знаеш ли защо? Когато пътник реши да скочи във влака в последния момент, когато вратите вече се затварят, машинистът няма друг избор освен да ги отвори отново, а така влакът закъснява. В резултат други влакове изчакват един след друг в тунелите отзад. Ето защо, ако се метнеш в потеглящ влак, ще закъснееш още по-вече, както и хиляди хора в следващите влакове. Нали знаеш, че влаковете се движат на всеки 90 секунди, така че не се паникьосвай, ако просто си пропуснал един! Запази спокойствие и продължи напред!

А сега виж нашето ръководство с 10 неща, които не трябва да правиш в руски влак!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"