ФОТОГАЛЕРИЯ: Как един московчанин се бори за съхранението на града си с помощта на своя Instagram

Ерик Шахназарян
Стилният фотопроект вече събра над 16 хил. последователи и продължава да расте.

"Моята цел е да науча хората да виждат красотата на сградите, да я оценяват, пазят и съхраняват".

Ерик Шахназарян не е фотограф, той просто обича своя град. Неговият профил в Instagram – "Скритата Москва" – разказва за сложния процес по наблюдението на простото: за съхраняването на града с неговите дървени прозорци и врати, ковани огради, брави и подови мозайки.

"Идеята за проекта се роди по време на разходка из града, когато станаха силно забележими измененията във външния облик на сградите: поставянето на климатици по фасадите, пластмасовите прозорци вместо дървени, надстройките, изкривяващи облика на сградите".

"Стана ясно, че едновременно с външните изменения вътре в сградите протичат не по-малко значителни престройки, водещи до унищожаването на декоративните елементи: стенни фрески, прозорци, камини, огради на стълбища, подови настилки".

Ерик работи в оркестъра на Болшой театър, където свири на флейта от 15 години. В свободното от репетиции време музикантът се разхожда из града и го изследва, като наблюдава промените.

"Всяка сграда с история е уникална по своему. Тя може да е напълно незабележителна отвън и уникална отвътре. Или обратното. Трябва задължително да се обръща внимание на детайлите: както външните, така и вътрешните. Именно те могат много да разкажат за сградата".

Днес акаунтът "Скритата Москва" има 16,3 хил. последователи. "В по-голямата им част на московчаните не им е до външния облик на града. Въпреки това има и немалко такива, за които съдбата на града и неговата история не са безразлични. С всяка година те стават все повече. Мога да съдя за това и по съобщенията, които ми изпращат неравнодушни последователи".

Ерик се гордее с това, че успява да съхрани някои неща именно благодарение на проекта си. "Спасихме невероятната красота на кована ограда на стълбище в модернистки стил, която искаха да пратят за брак. Скоро тя ще заеме мястото си в помещение, където може да отидеш и да се полюбуваш на майсторството на ковачите, сътворили това чудо преди повече от 100 години. Ще съобщя за това на страницата "Скритата Москва" в най-близко време".

Понякога заради интереса си на Ерик му се налага да рискува. "Веднъж се оказах в къща, която е построена преди над 100 години. Вратата на черното стълбище се оказа отворена. Влязох вътре. Удивих се, че вратата е отворена и вътре няма никого. Реших да разгледам помещението. Когато се върнах се оказах заключен: от външната страна на вратата висеше катинар. Наложи се да изляза през прозореца и да се спусна по дърветата".

Някога жителите на домовете се отнасят с подозрение към човека, снимащ входа им. "В наше време хората по-рядко се доверяват и се отнасят подозрително към непознатите. И ги разбирам. Има и такива, които не се боят да пускат в домовете си, разказват удивителни истории за себе си, своите семейства и с такива хора се случва да си общуваме и занапред нееднократно".

"Искам да разкажа за това колко е прекрасен домът, когато като пъзел всички негови детайли са събрани заедно, показва се първоначалният замисъл на архитекта и колко важни са тези детайли за цялостното възприятие на облика на дома".

А ето и още десет съвременни руски пейзажа, които няма да видите на пощенските картички!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"