Борбата за права на съветските жени в 10 постера

Слава на съветските жени!

В. Пименов
Русия предоставя на жените правото да гласуват преди други големи световни сили да го направят - през 1917 година. Равните права с мъжете са обявени във всички сфери на обществения живот, разрушавайки вековните традиции, дълбоко вкоренени в обществото.

8 март - денят на женската еманципация

Болшевишката революция установява равноправието между половете в Русия. През 1919 г. лидерът на болшевиките Владимир Ленин пише: "В продължение на две години съветската власт в една от най-изостаналите страни в Европа направи повече за еманципирането на жените и за придаването на равения им статут с този на "силния" пол, отколкото всички напреднали, просветени, "демократични" републики по света направиха в продължение на 130 години".

Жени! Вашата грамотност е гаранция за вашата еманципация

"Просвещението, културата, цивилизацията, свободата - във всички капиталистически, буржоазни републики по света всички тези чудесни думи се съчетават с изключително позорни, отвратително мръсни и брутално груби закони, в които жената се третира като по-ниско същество, закони, които се занимават с брачни права и развод, с по-нисък статут на дете, родено извън брака, в сравнение с това на "законно" дете, закони, предоставящи привилегии на мъжете, закони, които унижават и обиждат жените", допълва Ленин.

Честит Ден на жената, другарю председател!

"Съветската република - републиката на работниците и селяните, бързо унищожава тези закони и не оставя и камък в структурата на буржоазните измами и буржоазното лицемерие", обявява гордо болшевишкият лидер.

Долу робството в кухнята. Да живее новият начин на живот!

Всъщност съветска Русия отделя брака от църквата. Нелегалните деца имат същите права като законните. На жените е предоставено право на развод на разширени основания.

Целият спектър от икономически дейности е отворен за жените. Те получават същите права като мъжете по отношение на минималните стандарти за заплати и платения отпуск. Те имат и платен отпуск по майчинство, както и осигурена защита на здравето и безопасността на работното място. Не е изненадващо, че само за седем години (от 1923 до 1930 г.) броят на жените, започнали работа, нараства от 423 200 на 885 000.

Не си стойте вкъщи. Станете и участвайте в изборите!

Жените получават и равни политически права. Още през 20-те години на миналия век жени са председатели на 600 градски и селски съвета, едни от основните институции в страната. Това е едно радикално разпадане на традиционната роля на жената в руското постреволюционно общество и властите се опитват да насърчат това явление с всички възможни средства, включително и постери.

Такива жени не е имало и не е могло да има в старите времена.
Слава на смелата съветска жена
Да живеят жените в СССР, които имат равни права

Най-красивото момиче в СССР: какъв е първият съветски избор за мис?

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"