8 неща, които можеш да научиш в Москва за един ден

Кирил Зиков/Агенция Москва
Как да оцелееш в гората през зимата, да рисуваш гола жена или да счупиш нечия челюст – Russia Beyond състави алтернативен гид, който може да ти бъде особено полезен в бъдеще.

1. Научи как да счупиш нечия челюст

Никакви дълги и изтощителни тренировки, строги инструктори или показни хватки пред цели групи (или родители, ако си дете) не са необходими. Всичко, от което се нуждаеш, е да прекараш само един ден обучение в стила на уличния ММА боец и в прилагането на различни видове борба – и вече ще разказваш на приятелите си как Москва те е научила да хвърляш на пода враговете си или да им чупиш челюстите.

Урок по самозащита

В училища като това първият урок е безплатен (но може да стане и единствен, никой няма да те съди). Но можеш да договориш и целодневно бойно обучение срещу определено заплащане. Не забравяй да поясниш, че в действителност никой не те е нападал – просто искаш да усвоиш нещо от имиджа на руския мачо или да научиш как да се изправиш пред "руската мафия".

2. Прекарай ден в руското спецназ училище

Ако обичайният ръкопашен бой е приключил, то е дошло време за следващия етап с нещо по-мощно. Можеш да се запишеш за еднодневен курс по специална подготовка с инструктор от спецназ. Тук ще усвоиш огнестрелни атаки, високоскоростна стрелба, но и ще те накарат да направиш поход в гората – всичко, над което работят и истинските специални сили на полигона. Но трябва да се запишеш предварително.

3. Стани водач на кучета или елени

Водачите на кучета и елени споделят, че работата им не е лесна, но всеки има възможност да се пробва в нея. В рамките на Москва има няколко бази за каране на кучешки шейни. Най-често в тях се впрягат сибирски хъскита. С тях дори може да отпразнуваш рождения си ден с шашлик, приключенски игри и горещ чай в топлата палатка от еленови кожи. Стойността на това удоволствие е от 500 до 3000 рубли, в зависимост от програмата: можеш да прекараш цяла нощ в гората, да опиташ каране на шейна с кучешки впряг или да отидеш да се попързаляш с кучетата. Може да опиташ тук например.

Кучешки впряг

4. Оцелей в гората през зимата

Ако се случи да попаднеш в Москва през зимата, възползвай се максимално от това! Отиди в гората без нож и брадва, намери следи на диви животни и опитай да ги изследваш, скрий се от снеговалежа или дъжда като професионалист. Всички тези умения можеш да усвоиш на специален еднодневен курс (3000 рубли на човек) в клуба "За туман".

Оцелей в гората през зимата

Това не е бляскав зимен поход от 5 км. в московския околовръстен път. Разбира се, ще бъдеш близо до Москва с коричка хляб, но ще трябва да свършиш всичко останало сам.

5. Научи ислямска молитва за час

За 60 минути можеш да се научиш да изпълняваш намаз – такава услуга стартира Московската джамия за всички желаещи да пробват. Обикновено в интернет има предложения за обучение по намаз за ден, но московските мюсюлмани разнообразиха офертите. Достатъчно е да отидеш там в 11:00 часа в неделя в главната молитвена зала на адрес алея "Виползов" 7 и да потърсиш промо щанда.

Ислямска молитва

6. Изкови си пръстен или лъжица

В традиционна руска ковачница за 3 часа ще успееш да си изковеш лъжица, нож или пръстен. В комплект с материалите има съответна екипировка (обикновено кожена престилка). Удряй по старинната наковалня и почувствай горещината на пещта на ковача! Една сесия струва 3500 рубли (около $50), а мястото е Московският завод "Флакон".

7. Пробвай тибетско гърлено пеене

Искаш ли ефективно да плашиш съседи и колеги? Научи се да пееш като тибетските монаси. Гърлените песни в Москва за 2 часа и 500 рубли (около $8) можеш да научиш в училището Khyung Nagpo всеки уикенд от Едуард Утукин. Записването е през лични съобщения в страницата на школата в социалните мрежи. Препоръчваме да носиш термос с горещ чай.

8. Нарисувай гола жена

Вероятно единственото прилично място, където можеш да се срещнеш с гола рускиня – това е клубът за голо рисуване. Всяка неделя в студиото можеш да проследиш всички извивки на женското тяло и да им нарисуваш реалистична бърза скица. Ще ти струва 500 рубли (около $8), а самият урок продължава 2 часа. В допълнение към модела ще получиш чай, кафе, а някога и вино. Входът е отворен дори и за начинаещи мераклии за художници.

More